NYC’s startup-smedje

 

 

 

Man tager ikke fejl i det øjeblik man træder ind ad ståldøren på anden sal af bygningen på 77 N 4th Street i Brooklyn, New York.

En gammel messingfabrik, bygget i tunge mursten tilbage i sin tid, udsmykket med store vinduespartier fordelt på fire etager. På den tunge ståldør hænger der ikke meget information om hvad man finder på den anden side af døren. Faktisk hænger der blot et lille, ydmygt skilt, som diskret fortæller hvem der holder til huse på bygningens anden sal.

Hjemme i København har jeg til dagligt vænnet mig til skjorte, slips og jakkesæt som en del af arbejdet, samt den velkendte lyd klassiske, sorte herresko laver på de glatte linoleumsgulve som man typisk finder i Københavns kontorbygninger.

Men her er der ingen linoleumsgulve, og slet ingen jakkesæt og slips. Tværtimod. Gulvet er råt, nedslebet, kold beton som lægger grund til et knap 1.000 kvadratmeter kontorareal i hjertet af Williamsburg, Brooklyn, omkranset af store vinduespartier, fritstående betonsøjler, bordfodboldborde, mødelokaler og et ocean af ihærdige iværksættere, lovende startup-virksomheder og store drømmere. Og det er fedt.

Fra min kontorplads kan jeg hurtigt mærke, at her er der ingen begrænsninger, normer eller plads til Jantelov. Janteloven er for længst blevet glemt og begravet og istedet erstattet af store ambitioner, enormt drive og en solidarisk, vibrerende, dynamisk energi, som man kun finder i startupmiljøets sammenhold og junglelov.

 

Danske iværksættere i front

Stedets navn er “The Brass Factory“, og er ejet af bureauet Lemonsqueeze, med den succesfulde, danske iværksætter, Mik Strøyberg i spidsen. Han styrer biksen i samarbejde med sin forretningspartner, Peter Bøgh. To energibomber, som virkelig formår at få noget fra hånden, og som, sammen med deres stærke team af dygtige forretningsfolk, hjælper danske og internationale startups med at skalere og komme ind på det amerikanske marked.

Her skal jeg spendere en god portion af min sommerferie og lære fra de bedste i klassen, førend jeg vender tilbage til studiet. Mit ophold i New York sker som led i et internship i det succesfulde, danske startup Templafy, som netop er igang med at skalere og trænge ind på det amerikanske marked.

Mik Strøyberg, Lemonsqueeze
Mik Strøyberg, Lemonsqueeze

 

Langt fra Wall Street

Det kan måske forekomme mærkværdigt, at jeg, som corporate CBS’er, har valgt at smide slips, jakkesæt og corporate life på hylden for en sommer, til fordel for en helt anden boldgade. Man har lov til at undre sig – for som en inkarneret CBS’er ved jeg, hvor vigtigt en rød tråd på sit CV kan være; og at gå fra corporate stillinger, til pludselig at tage en sommer i startupverdenens ustrukturerede, kaotiske og sprudlende kultur kan i nogens øjne måske forekomme lidt… ja.. useriøst, vil nogen nok mene?

Men jeg vælger at se anderledes på det, og min movitation udspringer derfor af en helt anden holdning til tingene. Jeg vurderer nemlig, at det er vigtigt, at man får prøvet så mange ting af som muligt, mens man er studerende, da det netop er nu man har tiden til det.

 

Ex-Bankers, McKinsey konsulenter og go-getters

Mangfoldigheden i startupmiljøet herovre, er enorm. Folks baggrunde spænder vidt forskelligt – og mange af de succesfulde startups er etableret alt lige fra tidligere McKinsey folk, investment bankers, eks-direktører til autodidakte drømmere, som alle har én ting tilfælles: de har taget deres erfaringer med sig, og sprunget ud i iværksætterdrømmen. Og mange af dem som har til huse her i The Brass Factory, er af dansk afstamning.

Og når muligheden pludselig viser sig, for at komme ud og få jord under neglene i New York’s travle startup-smedje, så synes jeg man skal tage imod tilbuddet og komme over, og lære fra nogle af de bedste i branchen.

En branche, hvor der er langt til Wall Street, conference calls, finansielle modeller, PowerPoint præsentationer og bureaukratisk arbejdsstruktur – men istedet kreativitet, hjernevridende idé-generering, strategiske slagplaner og høj commitment uden nogen form for sikkerhed og afkast, men hvor drømmene lever i bedste velgående med en fælles overbevisning om, at “the sky is the limit”.

Velkommen til New York’s startup-smedje.

 

 

 

 

One response to “NYC’s startup-smedje

  1. Jeg har svært ved at se, hvordan nogen skulle finde det mærkværdigt, at du tager til New York, og henover sommeren er i praktik i en startup. Det tror jeg, at langt de fleste virksomheder vil meget tilfredse med 🙂
    Du får givet et meget mærkeligt billede af CBS og CBS’ere, som jeg slet ikke kan genkende. Jeg har selv taget bachelor og kandidat på CBS, og der findes et hav af iværksættere på CBS, der bruger tid på kreativitet, hjernevridende idégenerering og strategiske slagplaner m.m.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *